Till Riksförbundet
Gå till distrikt
  • Hem
  • Blogg
  • Hej alla boende runt Sandsjön!

Hej alla boende runt Sandsjön!

vak för vinterbad

En del av er har kanske sett att det är en upphuggen vak vid bryggan i år? Den är det bara att ta ett dopp i, om en är sugen! Peter och jag har huggit upp den, för att kunna fortsätta med våra dopp, även sedan isen lade sig. Det är nämligen så att vi har vinterbada sedan ett år tillbaka. Eller rättare sagt, så blev Peter medbjuden av en kollega på sitt jobb förra vintern. Han tyckte det var så härligt så han drog med sig mig i höstas. Så när hösten kom och de vanliga somriga doppen tog slut, fortsatte vi doppa oss, framför allt på helgerna.

En del saker har jag lärt mig på vägen och fått tips om på olika sätt:

  1. Ullsockar på fötterna kan jag varmt rekommendera. Ull är ett isolerande material, som gör att känslan av det kalla vattnet dröjer lite och skyddar de ytliga kärlen en stund mot kylan. Men framför allt tycker jag det är skönt att de skyddar fötterna mot vassa stenar.
  2. Doppa dig med händerna ovan ytan. Händerna har också många, och ytliga blodkärl som ”drar in” kölden i kroppen. Så att hålla upp dem ur vattnet hjälper dig att hålla dig kvar i vatten och kunna andas lugnt.
  3. Sträva efter att andas lugnt. När du sänker ner dig i vattnet blir kroppen stressad och alla försvarsmekanismer får dig att dra efter andan och andas snabbare. Men mentalt kan du bekämpa de impulserna och istället lugna dig och andas lugnt. Då känner du hur snabbt kroppen anpassar sig och hur behagligt det är i det kalla vattnet.
  4. Mössa och vantar på är en smaksak, men ibland kan väl det vara smart att hjälpa kroppen behålla sin inre värme. Hela hösten badade jag utan mössa, men nu när det blivit kallt så har jag mössa på mig.
  5. Bada tillsammams med någon. Det är alltid klokt att ha någon tillhands om något skulle hända och om du har hjärtproblem rekommenderas att du konsulterar din läkare först, innan du börja prova själv.
  6. Njut! Det är många goda effekter som vinterbad ger. Bland annat stärks du i både kropp och psyke. Att doppa sig är ungefär som att möta en stor svårighet, adrenalinet rusar. När det sedan stillar sig så är det andra må bra-hormon som flödar i kroppen. Därför blir du båda glad och uppåt och går med en lyckokänsla efteråt. Du klarade en svårighet! Den effekten är både mental och kroppslig. Unna dig lite vildmarksäventyr i vardagen på hemmafronten!

😊/ Ylva